Sairaudet ja yrtit

Huom! Älä koskaan käytä näitä parannuskeinoja tai lääkkeitä omalle kissallesi! Tarpeen tullen, käytä kissaasi eläinlääkärillä.

Sairaudet

Yskät
Valkoyskä ja viheryskä ovat eriasteisia keuhkosairauksia. Lisäksi harvinaisempia yskiä ovat punayskä ja keltayskä.
Valkoyskän tunnusmerkkejä ovat sieraimista erittyvä kirkas neste, väsyneiyys, kuume, kurkkukipu ja yskä. Valkoyskä voi kehittyä viheryskäksi, jonka oireet ovat pahempia kuin valkoyskän ja se on usein kohtalokas pennuille ja klaaninvanhimmille. Hengenvaarallinen myös sotureille. Erittäin helposti tarttuva.

Keltayskän oireet ovat samankaltaiset kuin valko- ja viheryskässä, mutta lisäoireita ovat ruokahaluttomuus ja houreilu.
Punayskässä kissa yskii verta.
Hoito: Lepo ja rasituksen välttäminen. Kissanminttu on paras lääke valko- ja viheryskään, mutta myös pietaryrttiä voi antaa. Tarpeen mukaan annettava myös unikonsiemeniä ja reunuspietaryrttiä. Keltayskään ainoa parantava yrtti on rohtoimikkä.

Kipu ja särky
Kivut voivat johtua monesta syystä; haavoittumisesta, sairaudesta, myrkytyksestä, luun murtumasta tai sijoilleen menemisestä, synnytyksestä, tikuista tai tulehduksesta. Kivun vaarallisuus riippuu siitä mikä on sen aiheuttanut, mutta usein ovat aika vaarattomia.
Hoito: Kivusta ja sen aiheuttajasta riippuen annetaan eri yrttejä. Esimerkiksi reunuspietayrttiä voidaan antaa päänsärkyyn.

Kuume
Kuume tarkoittaa epätavallisen korkeaa lämpötilaa ja se tunnistetaan kokeilemalla tassulla potilaan anturoita. Jos ne ovat epätavallisen lämpimät potilaalla on kuumetta. Kuume ei ole tavallinen sairaus vaan sen sivuvaikutuksena on yleensä jokin muu esim. yskä tai tulehtunut haava.
Hoito: Tarvittaessa laventelihaude, reunuspietaryrttiä tai pietaryrttiä.

Myrkytys
Myrkytys voi olla vaarallinen. Se on voinut tulla jos kissa on syönyt tai juonut myrkyllisiä aineita, hengittänyt savua tai jokin myrkyllinen eläin on purrut.
Hoito: Myrkkyä syöneelle kissalle annetaan siankärsämöä tai nokkosensiemeniä, jotta kissa oksentaa myrkyn pois. Käärmeen puremiin annetaan valkolatvaa. Häkämyrkytykseen paras lääke on hunaja. Tarpeen tullen mahdollisen haavan voi peittää hämähäkinseitillä ja kipuun antaa unikonsiemeniä.
(Lista myrkyistä sivun lopussa.)

Halkeilleet/Kipeät polkuanturat
Kissan polkuanturat halkeilevat yleensä kun ne kuivuvat. Yleinen vaiva vanhoilla kissoilla. Jos kissa on kulkenut pitkän matkan, liikkunut kivikoissa tai astunut johonkin terävään, menevät polkuanturat usein kipeiksi. Ei ole vakava vaiva, mutta voi haitata liikkumista.
Hoito: Hierakka ja unikon siemenet auttavat halkeilleisiin ja kipeisiin polkuanturoihin.
Myös erilaiset voiteet ovat hyväksi kuiville polkuanturoille.

Kuurous ja sokeus
Kissa on voinut menettää näön tai kuulon vanhetessaan, syntynyt ilman näkö- tai kuuloaistia, tai saanut taistelussa sokeuttavia tai kuurouttavia vammoja. Normaalisti sokeat ja kuurot kissat elävät klaaninvanhimpien kanssa, koska eivät pysty metsästämään tai taistelemaan.
Hoito: Kuurouteen ja sokeuteen ei ole parantavia hoitomenetelmiä.

Haavat ja Arvet
Kissat voivat saada haavoja taistelussa, mutta myös esimerkiksi pudotessaan korkealta tai raapiutuessaan jotain terävää vasten.
Hoito: Syvät ja runsaasti verta vuotavat haavat peitetään hämähäkinseitillä ja kissalle voi myös antaa kultapiiskuhauteen haavan puhdistamiseksi, tarpeen tullen myös unikonsiemeniä kipuun. Pienet naarmut paranevat itsestään ajallaan, tarpeen tullen voi antaa pienen määrän unikonsiemeniä. Tulehtuneeseen haavaan on annettava takiaisenjuurta ja turvonneeseen karhunvatukan lehtiä.
Myös vadelman lehtiä voi antaa verenvuodon tyrehdyttämiseksi ja helpottamaan kipua.

Tulehdukset
Haavat voivat tulehtua jos niihin pääsee jotain likaa tai jos ne eivät ole saaneet asianmukaista hoitoa. Tulehtuneet haavat ovat usein kipeitä ja hoitamattomina vaarallisiakin.
Hoito: Kehäkukkaa tai takiaisen juuria.

Rotan puremat
Rottien puremat tulehtuvat helposti ja ne voivat olla hyvinkin kivuliaita tulehtuneena, sekä jopa estää lihaksen toiminnan. Rotan pureman saaneille nousee myös usein kuumetta ja pahoinvointia.
Hoito: Puremiin mieluiten takiaisenjuurta, mutta vaihtoehtoisesti myös karhunlaukkaa tai kortea. Tarvittaessa kuumeeseen laventelia tai pietaryrttiä. Pahoinvointiin vesiminttua tai Malvan lehtiä.

Paniikki/ Šokki
Paniikki iskee useimmin nuorille kissoille, jotka ovat olleet/ovat suuressa vaarassa. Paniikki voi iskeä esimerkiksi ukkospolulla, takaa-ajettuna, lähimmäisen kuoleman takia tai muun suuren järkytyksen takia.
Hoito: Paras lääke paniikissa oleville ja hermostuneille kissoille on timjami, mutta kissalle voi myös antaa kamomillaa tai malvan lehtiä rauhoittamaan mieltä. Voidaan antaa myös unikonsiemeniä unen saamiseksi.


Palovammat
Palovammoja voi syntyä jos kissa on liian lähellä tulta, jolloin hänen turkkinsa voi jopa syttyä tuleen. Palovammoja voi syntyä myös tuhkan, kipinöiden tai muun palavan aineen, osuessa kissoihin. Palovammat täytyy ottaa vakavasti, koska palovammoihin usein liittyy savun hengittämistä ja tulehduksen riski. Palovammojen vaarallisuuteen vaikuttaa myös palovammojen koko ja kuinka syviä ne ovat. Palovammat pitää hoitaa mahdollisimman nopeasi etteivät ne tulehdu tai aiheuta muita sairauksia.
Hoito: Palovammoihin laitetaan raunioyrttiä. Kehäkukkaa tai karhunlaukkaa voidaan käyttää tulehduksen estämiseksi.

Hammassärky
Hammassärky voi johtua katkenneesta hampaasta, rei'istä tai tulehduksesta.
Hoito: Kivun vähentämiseksi käytetään lepän kuorta.

Kylmettyminen
Kissa voi kylmettyä tiputtuaan kylmään veteen tai kylmän ilman seurauksesta. Pennuilla ja klaaninvanhimmilla on suurin riski kuolla kylmettymiseen.
Hoito: Ensisijaisesti turkin nuoleminen vastakarvaan verenkierron kiihdyttämiseksi. Myös kissanminttu, laventelihaude, pietaryrtti ja kamomilla auttavat kylmettymiseen.

Nivelsärky
Yleinen vaiva klaaninvanhuksilla kun kylmät ilmat saapuvat. Nivelsärkyä esiintyy kuitenkin myös kissoilla, jotka ovat olleet pitkään paikoillaan. Yleensä nivelsärky ei ole vakavaa, mutta se voi vaikeuttaa liikkumista.
Hoito: Fenkoli soveltuu hyvin tähän. Jos kyseessä on tulehdus niin kehäkukkaa.


Nälän tulon hidastaminen ja voimien lisääminen
Kissoille annetaan usein voimistavia ja nälän poissa pitäviä yrttejä jos he ovat vaeltamassa jonnekin kauas, esimerkiksi Kuukivelle. Yrttien sekoitusta kutsutaan usein yhteisellä nimellä; vaellusyrtit, niiden käyttötarkoituksen mukaan.
Hoito: Yleisimpiin matkayrtteihin kuuluu suolaheinä, päivänkakkara, luppio ja kamomilla.

Luunmurtumat ja sijoiltaanmeno
Kissat saavat luunmurtumia ja luiden sijoiltaanmenoja yleensä pudottuaan korkealta tai jäädessään hirviön alle. Yleisin turman kohde on jalka. Sijoiltaan mennyt kohta paranee lähes aina, mutta murtumastakohdasta tulee lähes aina käyttökelvoton. Murtumakin voi kuitenkin parantua, jos potilas pysyy hyvin paikoillaan ja luu pääsee luutumaan takaisin ennalleen.
Hoito: Murtumakohta sidotaan hämähäkinseitillä tai kaisloilla, sekä kipuun annetaan unikonsiemeniä. Sijoiltaan mennyt kohta vedetään takaisin paikalleen, mutta ennen sitä kissalle annetaan normaalia suurempi annos unikonsiemeniä, jotta kissasta tulee uninen ja kipu minimoituu. Esimerkiksi sijoiltaan mennyttä jalkaa vedettäessä kissalle voidaan antaa oksa purtavaksi.

Tikut
Kissa, jolla on tikku anturassa usein ontuu ja antura saattaa olla turvonnut. Tikut ovat kivuliaita ja ne vaikeuttavat kokeneimpienkin sotureiden kulkua.
Hoito: Tikku on vedettävä hampailla pois. Tikun pois ottaminen kirpaisee, mutta kipu tyrehtyy hyvin nopeasti. Haavasta saattaa vuotaa verta, mutta ei niin paljon, että se tarvitsisi hämähäkinseittiä, kissan on itse nuoltava kohtaa varovasti. Jos haava tulehtuu siihen voi laittaa kirvelihaudetta.

Hyönteisten pistokset
Eivät yleensä kovin vaarallisia, mutta jos puremakohta on tulehtunut ja kipeä se tarvitsee pikaista hoitoa.
Hoito: Tulehdukseen kirveliä tai kortetta. Ampiaisen pistoon käytetään karhunvatukkaa laskemaan turvotusta. Pistolle voidaan myös laittaa voikukan varren nestettä.

Ennen synnytystä
Kun naaras saa tietää odottavansa pentuja, ei hänen tarvitse heti siirtyä pentutarhaan ellei raskaus ole jo sen verran pitkällä, että vatsa on selkeästi kasvanut ja naaras alkaa väsymään. Naaras voi toimia soturina niin kauan kunnes hänen vatsansa kasvaa liian suureksi, että hän ei voi enää saalistaa tai partioida. Sairastuminen on erityisen vaarallista odottavalle kuningattarelle, koska siitä kärsivät myös syntymättömät pennut. Pahimmassa tapauksessa pentu/pennut voivat syntyä kuolleina sen takia.
Hoito: Purasruohoa voidaan antaa etukäteen, kun synnytys alkaa lähestyä auttamaan maidon tuotantoa. Kuningattaren vointia on myös tarkkailtava.

Synnytys
Kunigattaret kantavat pentuja vatsassa noin kahden kuun ajan. Kun pennut ovat valmiita syntymään, kuningattaren ruumiinlämpö laskee nopeasti. Naaraat saavat yleensä 1-4 pentua. Synnytyksestä aiheutuvat supistukset voivat olla hyvinkin kivuliaita, mutta ne auttavat pentuja syntymään. Parantajan olisi hyvä olla aina paikalla, kun kuningatar alkaa synnyttämään, koska tämä voi seurata miten synnytys etenee ja antaa kuningattarelle yrttejä. Synnytyksen aikana harvoin esiintyy isompia vaikeuksia ja sen takia joskus kuningatar saattaa jopa pärjätä ilman yrttejäkin. Mutta kivut ovat usein niin kovat, että kuningatar haluaa jotain kivunlievitystä tai jotain auttamaan hengitystä.
Hoito: Katajanmarjoja ja timjamia voi antaa helpottamaan synnytystä. Vadelman lehtiä on hyvä antaa synnyttämisen jälkeen helpottamaan kipua ja tyrehdyttämään vuodon. Purasruohon lehtiä käytetään edistämään maidontuottoa. Pennun ympärillä oleva sikiökalvo on purtava rikki heti syntymän jälkeen. Pentua on nuoltava heti sen synnyttyä, jotta sen hengitys lähtee kulkemaan ja se pysyy lämpimänä.
Unikonsiemeniä ei kuitenkaan saa ikinä antaa, sillä kuningattaren tulee tuntea kipua jotta synnytys ei keskeydy kun kuningatar ei työnnä pentujaan ulos ja unikonsiemenet myös huonontavat maidon laatua.


Vatsakipu ja oksentelu
Voivat johtua myrkyllisen aineen syömisestä tai juomisesta, (katso myös "myrkytys"-kohta) liiallisesta syömisestä, sairaudesta tai tulehduksesta. Vatsakivut eivät yleensä ole vaarallisia ja menevät ohi, mutta runsas oksentelu voi johtaa nestehukkaan ja vaikeuttaa hengitystä.
Hoito: Vatsakipuja voidaan helpottaa vesimintulla, malvan lehdillä tai katajanmarjoilla. Oksentelua voidaan helpottaa pajun lehdillä.

Punkit
Yleinen vaiva klaaninvanhuksilla. Eivät ole vaarallisia, mutta voivat aiheuttaa kutinaa.
Hoito: Hiirensapella kostutettu sammal painellaan iholle punkkien kohdille, jolloin ne kuolevat ja tippuvat.

Vaurioituneet silmät
Silmät voivat vaurioitua jos niihin on osunut jokin taistelun aikana tai saalistaessa. Syvät haavat johtavat yleensä aina sokeutumiseen, mutta pinnalliset ja pienet vauriot eivät yleensä ole vaarallisia ja parantuvat aikanaan. Ellei kyseessä ole silmään päässyt pieni lika, niin silmävauriot tulee ottaa vakavasti.
Hoito: Vaurioituneisiin silmiin voidaan laittaa keltamoa. Jos kyseessä on tulehdus, niin sitten kehäkukkaa tai takiaisen juurta. Timjamia tai unikonsiemeniä voi antaa paniikkiin ja auttamaan nukahtamisessa.

Tuntemattomat
Kirjoissa mainitaan myös muutamia tauteja, joille kissoilla ei ole nimeä. Esimerkiksi Simpukkasydän ja Korppitassu kuolivat vatsassa olleeseen kyhmyyn (kasvaimeen) ja Leopartitähti tuntemattomaan sairauteen (diabetekseen).

Lääkeyrtit
Yrtit ovat aakkosjärjestyksessä. (Myrkyt listattuna yrttien jälkeen.)
Fenkoli (Fennel)
Fenkoli on ohutvartinen kasvi, jota löytyy lähes kaikkialta. Etenkin rannikoilta.
Varren mehu juodaan, auttaa lantiokipuun.
Hierakka/ Tylppälehtihierakka (Dock)
Suurilehtinen kasvi, jolla kirpeä maku ja -haju. Kasvaa parhaiten vehreillä alueilla.
Lehdet pureskellaan ja painellaan haavaan tai haljenneisiin polkuanturoihin. Lehdet voidaan myös levittää makuusijalle, jolloin yrtti vaikuttaa niiden päällä maatessa. Hierakka voi kirvellä avohaavoja.
Hierakan vaikutus on lähes sama kuin suolaheinällä.
Hiirensappi (Mouse bile)
Hiirensappi on pahanhajuista, kellertävänvihreää nestettä. Säilötään sammalessa.
Sappista sammalta painellaan punkin päälle, jolloin punkki irtoaa kissasta kivuttomasti. Sappi on pestävä pois vedellä tai lumella sen pahan maun ja hajun vuoksi.
Hunaja (Honey)
Hunaja on mehiläisten tuottamaa, makeaa, kullankeltaista nestettä. Hunajaa löytyy mehiläisten pesistä.
Hunaja syödään, se auttaa tulehduksiin, savun aiheuttamiin vammoihin, yskään ja kurkkukipuun, sekä antaa energiaa. Hunajaa käytetään myös helpottamaan muiden yrttien nielemistä.
Hämähäkinseitti (Cobweb)
Hämähäkin kutomaa seittiä. Löytyy kaikkialta.
Seitti kiedotaan haavan päälle, jolloin verenvuoto tyrehtyy tai hidastuu. Voidaan myös sitoa tukemaan katkenneita luita.
Jaakonvillakko (Ragwort)
Jaakonvillakko on korkea, pensasmainen kasvi, jolla keltaiset kukat. Löytyy lähes kaikkialta, varsinkin viileiltä, sateisilta alueilta.
Jaakonvillakon lehdet pureskellaan ja sekoitetaan katajanmarjojen kanssa. Auttaa nivelkipuihin. Lehdet antavat myös energiaa.
Kaisla (Rush)
Kaisla on pitkävartinen kasvi, jolla on pitkät lehdet. Kasvaa usein karuilla, kosteilla alueilla.
Kaislalla sidotaan murtuneita luita, jotta luu pysyisi liikkumattomana.
Kamomilla/ Kamomillasaunio (Chamomile)
Kamomillan kukka on valkoinen, jossa suuri, keltainen keskus. Löytyy kaksijalkojen puutarhoista.
Kamomilla syödään, jolloin se vahvistaa ja rauhoittaa mieltä. Annetaan usein pitkälle matkalle lähteville kissoille.
Kanervan mesi (Heather nectar)
Kanervan mettä saadaan kasvin kellomaisista kukista. Löytyy parhaiten varjoisista paikoista.
Kanervan mettä lisätään yrttiseokseen, jolloin seoksesta tulee paremman makuinen ja helpommin nieltävä.
Karhunlaukka (Wild garlic)
Voimakkaan hajuinen, suurilehtinen kasvi. Löytyy metsästä, Myrskyklaanin leirin sisäänkäynnin lähistöltä.
Lehti kiedotaan haavan päälle estämään tulehdus. Hyvä varsinkin rotanpuremiin. Karhunlaukkaa voidaan käyttää myös peittämään jokin haju.
Karhunvatukan lehdet (Blackberry leaves)
Karhunvatukkapensaan lehtiä. Karhunvatukkaa löytyy lähes kaikkialta.
Karhunvatukan lehdet pureskellaan osaksi massaa, joka auttaa mehiläisenpistoihin.

Katajanmarja (Juniper berry)
Kataja on piikikäslehtinen, tummanvihreä pensaskasvi, jolla violetinsinet marjat. Löytyy kuivilta alueilta.
Marjat syödään. Auttaa vatsakipuun, tasoittaa hengitystä ja antaa energiaa. Annetaan usein paniikissa oleville kissoille.
Kehäkukka (Marigold)
Keltainen tai oranssi kukka, joka kasvaa vesistöjen lähettyvillä.
Terälehdet tai lehdet pureskellaan hauteeksi, voidaan käyttää myös kasvin mehua. Pysäyttää tulehduksen ja verenvuodon. Käytetään myös tulehtuneisiin, jäykkiin niveliin.
Keltamo (Celandine)
Keltamon kukka on keltainen ja neliterälehtinen. Kasvaa Myrsky- ja Jokiklaanin reviireillä.
Kasvin mehua laitetaan silmään, jolloin haavoittunut silmä rauhoittuu.
Kierumatara (Catchweed)
Kierumataran lehdet ovat kapeat ja kukat ovat pieniä ja valkoisia. Kierumataraa löytyy pensaiden ja muiden matalien kasvustojen juurilta.
Kierumataran avulla haude saadaan pysymään paikallaan.
Kierto (Bindweed)
Kierron lehdet ovat kolmiomaisia ja kukat ovat valkoisia tai vaaleanpunaisia. Kiertoa kasvaa lähes kaikkialla.
Lehdet sidotaan katkenneen luun ympärille, jotta luu pysyisi paikallaan.
Kirveli (Chervil)
Kirveli on makeantuoksuinen kasvi, jolla pienet, valkoiset kukat ja saniaismaiset lehdet. Kirveliä löytyi Käärmekiviltä.
Lehtien tai juurien mehu niellään. Auttaa tulehtuneisiin haavoihin ja vatsakipuun.
  

Kissanminttu (Catnip/ Catmint)
Kissanminttu on huumaavan tuoksuinen kasvi ja sitä löytyy kaksijalkojen puutarhoista. Kasvaa harvoin villinä.
Kissanminttu syödään ja se auttaa musta-, viher- ja valkoyskään.




Kuvahaun tulos haulle bright-eye plant




Kirkassilmä (Bright-eye)
Vaalean punainen kasvi, jolla on tummempaa keskellä. Löytyy aurinkoisilta paikoilta, metsästä ja tiheiköistä.
Liperin kanssa sekoitettuna auttaa yskään.
Korte (Horsetail)
Korkea, huiskamainen kasvi. Löytyy lähes kaikkialta suoperäisestä maastosta.
Kasvi pureskellaan hauteeksi ja painellaan haavalle. Ehkäisee tulehdusta ja pysäyttää verenvuodon.
Kultapiisku (Goldenrod)
Korkea kasvi, jolla kirkkaankeltaiset kukat. Löydettävissä Tuuliklaanin nummilta.
Kultapiisku pureskellaan hauteeksi, edesauttaa haavojen parantumista.
Lamosalali (Wintergreen)
Lamosalalilla on kirkkaanpunaiset marjat. Löytyy havumetsistä ja vuoristoisilta alueilta.
Auttaa haavoihin ja joihinkin myrkkyihin.
Laventeli (Lavender)
Korkea, voimakkaantuoksuinen kasvi, jolla pienet, violetit kukat. Löytyy parhaiten kaksijalkojen puutarhoista, mutta myös aurinkoisilta sora- ja hiekka-alueilta.
Kasvin tuoksua hengitetään, auttaa kuumeeseen ja rauhoittaa. Laventelilla voidaan myös peittää jokin haju.
Lepän kuori (Alder Bark)
Leppäpuun kuorta löytyy soisilta ja kosteilta alueilta.
Käytetään hammassärkyyn.


Leskenlehti (Coltsfoot)
Keltainen, voikukkaa muistuttava kasvi. Löytyy parhaiten hiirenkorvan aikaan metsässä Jokiklaanin vesiputouksen lähettyviltä ja järvellä Varjoklaanin reviirillä, järven rannalla.
Leskenlehden lehdet pureskellaan osaksi massaa. Auttaa pentu-yskään ja hengittämiseen. Käytetään myös kipeisiin tai haljenneisiin polkuanturoihin.







                                             
Liperi (Lovage)
Voimakas tuoksuinen kasvi, jonka kukinto muistuttaa karhunputkea.
Kirkassilmän kanssa sekoitettuna auttaa yskään.

Luppio (Burnet)
Tiiviisti kasvava kasvi, jolla ovaalin muotoiset lehdet. Luppiota löytyy kuivilta nummilta.
Luppiota käytetään osana matkayrttiä. Kasvi antaa voimaa.
Vihma (Broom)
Pensaskasvi, jolla pienet keltaiset kukat ja pienet lehdet. Vihmaa kasvaa Myrskyklaanin reviirillä metsässä.
Vihmasta tehdään haude haavoille ja murtuneille luille.
Malvan lehti (Mallow leaf)
Suurilehtinen, hyväntuoksuinen kasvi. Malvaa kasvaa rannalla ja sitä on paras kerätä aurinkohuipun aikaan, kun kasvit ovat kuivia.
Malvan lehdet syödään ja ne auttavat vatsakipuun.
Matkayrtti (Travelling Herb)
Matkayrttiin kuuluu suolaheinä, päivänkakkara, luppio ja kamomilla.
Yrtit syödään, jolloin kissa saa voimaa ja energiaa, sekä pitää nälän poissa.

Minttu (Mint)
Mintun lehdet ovat pehmeitä ja sahalaitaisia, jolla valkoiset tai violetit kukat. Löytyy metsästä, Myrskyklaanin leirin pentutarhan vierestä.
Minttua hierotaan esimerkiksi kuolleen kissan ruumiseen peittämään haju.
Muratin lehti (Ivy leaf)
Köynnöskasvi, jolla jousenkärjen muotoiset lehdet. Kasvaa Myrskyklaanin parantajanpesässä.
Varjoklaanin kissat käyttävät muratin lehtiä yrttien varastoimiseen.
Nokkonen (Nettle/ Stinging Nettle)
Piikikäs kasvi, jolla sahalaitaiset lehdet ja pienet, vihreät siemenet. Löytyy kaikkialta metsästä.
Myrkkyä syönyt kissa syö nokkosen siemeniä, jolloin kissa oksentaa myrkyn ulos. Siementen syöminen laskee myös turvotusta. Nokkosen siemenet voidaan myös sekoittaa raunioyrtin kanssa auttamaan murtuneihin luihin.
Lehdet voidaan myös pureskella hauteeksi haavan päälle ja varsi voidaan pureskella ehkäisemään tulehdusta.

Nukkapähkämö (Lamb's ear)
Nukkapähkämön lehdet ovat pehmeitä ja pörröisiä. Löydettävissä vuoristosta.
Antaa kissalle voimaa ja energiaa.
Oksa/ keppi (Stick)
Ohut, puinen oksa, jotka kasvavat ja putoavat puista. Löytyy kaikkialta missä on puita.
Oksia käytetään lastoittamaan murtuneita luita, jotta ne pysyisivät liikkumattomina. Kissa voi myös purra oksaa jos hänen on kestettävä kovaa kipua. Esimerkiksi kun sijoiltaan mennyt raaja vedetään paikalleen tai kuningattaren synnyttäessä.

Paju (Willow)
Tummarunkoinen puu tai pensas. Löytyy kaksijalkalan läheltä.
Pajun lehtiä syödään oksentelun pysäyttämiseksi.
Persilja (Parsley)
Pitkävartinen, raikkaanmakuinen kasvi, jolla repaleiset lehdet. Kasvaa parhaiten kosteilla ja aurinkoisilla alueilla.
Persilja syödään ja se pysäyttää kuningattaren maidon tulon. Käytetään mikäli kuningattaren pennut ovat kuolleet, pennut eivät enää tarvitse maitoa, tai jos maitoa tulee liikaa. Persiljaa voidaan käyttää myös vatsakipuun.
Pietaryrtti (Tansy)
Erittäin makea- ja voimakastuoksuinen kasvi, jolla pyöreät, keltaiset kukat. Löytyy metsästä, kaksijalkalan läheltä.
Pietaryrttiä käytetään vain pieninä annoksina kerrallaan. Auttaa yskään ja kurkkukipuun, parantaa haavoja, sekä torjuu viheryskän tarttumista.
Purasruoho (Borage)
Purasruohon lehdet ovat karvaisia ja kukat ovat sinisiä ja tähden muotoisia. Purasruohoa löytyy metsistä.
Purasruoho pureskellaan ja syötetään kuningattarille. Kasvi parantaa maidon laatua ja määrää, sekä alentaa kuumetta.
Pyökki (Beech)
Pyökin lehdet ovat suuria ja sahalaitaisia. Pyökkiä kasvaa lähes kaikkialla.
Myrskyklaanin parantajat käyttävät pyökin lehtiä kantaakseen yrttejä.
Pyökit houkuttelevat tuoresaalista niiden siemenien takia.

Päivänkakkaran lehti (Daisy leaf)
Päivänkakkaran lehdet ovat soikeita ja tummanvihreitä. Löytyy lähes kaikkialta.
Lehdet pureskellaan massaksi, joka auttaa nivelkipuihin. Käytetään myös osana matkayrttiä.

Raunioyrtin juuri (Comfrey root)
Raunioyrtti on pistävän tuoksuinen, suurilehtinen kasvi, jolla kellomaisia kukkia ja paksut juuret. Kukat voivat olla valkoisia, vaaleanpunaisia, sinisiä tai violetteja. Löytyy kosteilta ruohikkoalueilta.
Juuret pureskellaan osaksi haudetta. Juuria voi käyttää myös pesien vuoraamiseen. Auttaa murtuneisiin luihin, haavoihin, katkenneisiin kynsiin, kutinaan, sekä tulehtuneisiin, jäykkiin niveliin. Voidaan käyttää myös palovammoihin.

Reunuspietaryrtti (Feverfew)
Kirpeän tuoksuinen, pienilehtinen kasvi, jolla päivänkakkaraa muistuttavat kukat. Löytyy parhaiten vesistöjen lähettyviltä.
Kasvi syödään, jolloin se alentaa ruumiinlämpöä jos kissalla on esimerkiksi kuumetta. Voidaan käyttää myös särkyyn, etenkin päänsärkyyn.
Rohtoimikkä (Lungwort)
Violetti tai valkoinen kasvi, jonka lehdissä vaaleita pilkkuja. Löytyy Tuuliklaanin nummilta järvellä.
Rohtoimikkä syödään ja se parantaa keltayskän.
Rosmariini (Rosemary)
Violettikukainen kasvi, jolla neulamaiset lehdet. Löytyy Myrskyklaanin soturien pesän takaa metsässä.
Rosmariinia käytetään peittämään jokin haju. Myrskyklaani käytti rosmariinia etenkin kuolleiden kissojen hajun peittämiseksi.
Rätvänä (Tormentil)
Vahvan tuoksuinen ja pistävän makuinen kasvi, jolla keltainen kukka ja pienet lehdet. Kasvaa viileissä paikoissa, sekä kaksijalkojen puutarhoissa.
Rätvänän juuri pureskellaan massaksi ja laitetaan haavan päälle. Hyvä varsinkin myrkyttyneille puremille (käärmeenpurema, mehiläisenpisto).

Sara (Sedge)
Korkea, paksuvartinen kasvi, jota kasvaa läpi lehtikadon ajan. Esiintyy yleisimmin Jokiklaanin leirin ympärillä.
Kasvin mehua niellään, auttaa tulehduksiin.
Siankärsämö (Yarrow)
Korkea kasvi, jolla kapea varsi ja pienet, valkoiset kukat. Kasvaa metsässä, Käärmekivillä.
Lehdet pureskellaan hauteeksi, joka laitetaan haavalle. Haude poistaa myrkyn (esimerkiksi käärmeenpurema) haavasta ja rauhoittaa halkeilleita polkuanturoita. Kasvia voidaan myös syödä, jolloin kissa oksentaa esimerkiksi myrkyn pois.
Suolaheinä (Sorrel)
Hierakkaa muistuttava, suurilehtinen kasvi. Kasvaa kaksijalkalan lähellä.
Suolaheinä on osa matkayrttiä.
Takiaisen juuri (Burdock root)
Pitkä kasvi, jolla tummat lehdet ja pistää haju. Löytyy parhaiten kuivilta alueilta.
Juuri kaivetaan maasta, pestään ja pureskellaan massaksi, joka auttaa rotanpuremiin ja ehkäisee niiden tulehtumista.
Tammen lehti (Oak leaf)
Tammesta pudonneita lehtiä löytyy aluskasvillisuuden seasta, kaikkialta metsässä etenkin lehtisateen aikana.
Lehdet kuivataan, pureskellaan massaksi ja levitetään haavalle. Massa ehkäisee tulehtumista.
Timjami (Thyme)
Pieni, tiiviisti kasvava kasvi, jolla tahmeat lehdet ja tuore tuoksu. Kasvaa parhaiten kuumilla, aurinkoisilla paikoilla.
Lehdet syödään. Auttaa hermostuneisuuteen, shokkiin ja ahdistukseen.
Tuoksukki (Ragweed)
Risalehtinen, saniaista muistuttava kasvi. Kasvaa pääosin vuoristossa.
Tuoksukki vaikuttaa samoin kuin nukkapähkämö, eli antaa voimaa ja energiaa.
Tähtimö (Chickweed)
Tähtimön lehdet ovat mantelin muotoiset ja kukat ovat pieniä ja valkoisia. Tähtimöä löytyi Aurinkokivien läheisyydestä.
Kasvi syödään ja se auttaa musta-, viher- ja keltayskään, joskin ei yhtä hyvin kuin kissanminttu.
Unikon siemenet (Poppy seeds)
Pieniä, mustia siemeniä, jotka saadaan ravistettua kuivuneesta unikon siemenkodasta. Löydettävissä lähes kaikkialta.
Siemenet pureskellaan ja ne rauhoittavat mieltä, auttavat nukkumaan, sekä lievittävät kipua. Unikon siemenet ovat vaarallisia suurina määrinä, eikä niitä suositella imettäville kuningattarille, koska ne huonontavat maidon laatua.
Vadelman lehti (Raspberry leaf)
Vadelmapensaan lehdet ovat rosoreunaisia, mutta pehmeitä.
Käytetään lievittämään särkyä ja pysäyttämään synnytyksessä aiheutuva verenvuoto.
Valkolatva (Snakeroot)
Valkolatvan kukat ovat pieniä ja valkoisia. Löydettävissä parhaiten lämpimistä paikoista.
Valkolatva on paras lääke myrkyttyneeseen haavaan, etenkin käärmeenpuremiin.

Vesiminttu (Watermint)
Vesimintun kellomaiset kukat kasvavat pallomaisessa rykelmässä. Löytyy puroista tai alueilta, jossa on kostea maaperä.
Kasvi pureskellaan osaksi massaa ja syödään. Auttaa vatsakipuun.
Vesimintulla voidaan myös peittää jokin haju.
Voikukka (Dandelion)
Hyvin yleinen keltainen kukka, jolla ontto varsi. Kasvaa lähes kaikkialla.
Kasvin varren keltainen neste valutetaan mehiläisenpistolle, jolloin pistokohta rauhoittuu ja paranee. Lehdet voidaan myös pureskella kipulääkkeeksi.

Myrkyt
Belladonna/ Myrkkykoiso (Nightshade)
Pieni pensaskasvi, jolla kellomaiset kukat ja mustat marjat. Kasvaa kosteilla ja varjoisilla alueilla.
Belladonna tappaa syötynä.
Kuolomarja/ marjakuusen marja (Deathberry/ yew berry)
Marjakuusipensaan lehdet ovat neulasmaisia ja marjat ovat kirkkaanpunaisia. Kasvaa metsässä, Myrskyklaanin reviirin rotkossa.
Kuolomarja tappaa syötynä muutamassa minuutissa.
Piikkipaatsaman marja (Holly berry)
Piikkipaatsaman lehdet ovat piikikkäät ja marjat punaisia. Kasvaa metsissä.
Piikkipaatsaman marjat eivät ole yhtä vaarallisia kuin kuolomarjat, mutta voivat olla kohtalokkaita pennuille.
Sormustinkukan siemenet (Foxglove seeds)
Sormustinkukan pieniä, mustia siemeniä löytyy kasvin kellomaisista kukista. Kasvaa lähes kaikkialla, varsinkin lauhkeilla alueilla.
Siemeniä käytetään sydämen toiminnan edistämiseksi, mutta ne voivat vain pahentaa tilannetta aiheuttamalla halvaantumisen ja sydämen vajaatoiminnan. Sormustinkukan siemenet voidaan sekoittaa kohtalokkain seurauksin unikonsiemeniin, jotka ovat aivan samannäköisiä.
Myrkkykatko (Water Hemlock)
Kasvi, jolla pienet, valkoiset tai vihreät kukat. Esiintyy kosteilla, soisilla alueilla.
Myrkkykatko on kuolomarjan jälkeen myrkyllisin, soturikissojen tuntema kasvi. Aiheuttaa syötynä suun vaahtoamista, kipua ja kouristuksia, lopulta tappaa.
Muut
Kasvien lisäksi myrkytyksen voi saada esimerkiksi käärmeenpuremasta, hä'ästä, saastuneesta vedestä ja - ruoasta.